Kontrola mladeža


Postoji izuzetno veliki broj mladeža, ali je najhitnije kako da se obavi kontrola mladeza i prepozna mladež zbog koga se treba javiti lekaru na pregled. U moju ordinaciju često na pregled “sumnjivog mladeža” dolaze pacijenti u paničnom strahu, iako je najčešće u osnovi je reč o bradavici, papilomu ili nekoj drugoj kožnoj tvorevini. Najčešće se obraćaju za pregled onih mladeža koji su iznad ravni kože, koji su rozikaste ili svetlo-braon boje, okrugli, jasnih ivica, solidne strukture, ali im smetaju iz estetskih razloga ili narušavaju komfor pošto ih stalno kače ili pritiskaju odećom.

kontrola mladeza

U pitanju su uglavnom dobroćudni mladeži sa veoma niskim potencijalom za promene u maligni. Međutim, često kada se vrši kontrola mladeza kod pacijenata koji hitno dođu na pregled zbog neke benigne izrasline, otkrijem mladeže koji zaista “zovu u pomoć”, koji su veći od 6 mm u prečniku, najčešće su u ravni kože, boje tamnobraon do crne, neravnih, nazubljenih ivica! To su mladeži koji su potencijalna opasnost, jer pod uticajem štetnih faktora može doći do destabilizacije njihove strukture i pojave melanoma.

Kada se izvrši kontrola mladeza

Mladeži nisu opasni ako su pod kontrolom. Uklanjati ili ne uklanjati?

Najbitnije je da, kada se završi kontrola mladeza za hirurga ova dilema ne postoji! Ako je na osnovu gore opisane dijagnostike indikovao hirurško uklanjanje, bilo iz preventivnih ili razloga lečenja, dileme više nema. Veći su problem dileme koje pacijenti imaju u vezi sa uklanjanjem promena mladeža, a posledica su raznih zabluda i predrasuda, uvreženih mišljenja, poluistina, poluinformacija i sumnje da “uklanjanje belega” nije bezbedno po zdravlje, pa čak da je i opasno po život. Te zablude često idu toliko daleko da se pacijent, i pored evidentnih pramena na mladežu, ne obraća lekaru ili se javi u već poodmakloj fazi!

Odgovor na njihove strahove i dileme glasi da je stručno uklanjanje mladeža od strane hirurga koji dobro poznaje mladeže apsolutno bezbedno po zdravlje i da se mladež uklanja upravo iz razloga očuvanja zdravlja. Kontinuirana edukacija stanovništva u cilju rušenja postojećih zabluda je zbog toga veoma bitna. Melanom jeste najopasniji karcinom kože, ali ako se otkrije u ranom periodu, pacijent može biti kompletno izlečen! Ako se, međutim, isuviše čeka ili se mladež ne tretira adekvatno, melanom se širi, metastazira, i to dovodi do fatalnog ishoda. Zato, pregledajte svoje mladeže na vreme, a odluku o tome da li ga ukloniti ili ne prepustite hirurgu.

Dr Brankica Milojević specijalista plastiče hirurgije, posebna oblast interesovanja: najsavremenije metode transplantacije kose.

Kratko u slikama

  • Video album
  • Foto album
  • Medicinske usluge
  • Transplantacija kose
  • Kontrola mladeža
  • Mladeži nisu opasni ako su pod kontrolom