Mladeži nisu opasni ako su pod kontrolom


mladezi-nisu-opasni-ako-su-pod-kontrolom

Proverite ne vreme sumnjive mladeže. Nemojte to ostavljati za sutra! Blagovremena dijagnoza omogućuje kompletno izlečenje i najtežih oblika malignih promena na mladežima. O tome kako prepoznati sumnjiv mladež, kada TREBA, a kada se MORA otići kod lekara i kako se dijagnosticiraju maligne promene na mladežima razgovarali smo sa dr Brankicom Milojević, specijalistom plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, sa dugim iskustvom u dijagnosticiranju i uklanjanju mladeža.

O mladežima treba voditi računa tokom cele godine, ali je proleće period kada počinju sve duži sunčani dani, sa sve većim nivoom UV zračenja, pa upravo tada treba napraviti uvid u izgled, broj i distribuciju pigmentnih promena na telu. Sa stručnog aspekta, to je vreme kada treba intenzivirati informacije o štetnim posledicama UV zračenja na kožu, kao i o adekvatnim merama zaštite kako bi ljudi bili blagovremeno i na pravi način pripremljeni za još jedno dugo, žarko leto. Nivo UV zračenja je leti izrazito visok, a sa izraženim klimatskim promenama, čak i ekstremno visok, naročito UVA i UVB zračenja koja predstavljaju jedan od najčešćih uzročnika karcinoma kože.

U kojim situacijama pacijent TREBA da troliše svoje mladeže, a kada to MORA da uradi?

U proleće bi to TREBALO da urade svi koji imaju veći broj mladeža na telu, kako bi blagovremeno primenili adekvatne i neophodne mere zaštite od sunca tokom leta. Pregled mladeža je OBAVEZAN nakon povratka sa letovanja, kada zbog kumulativnog, štetnog dejstva sunca, ali i pada imunološkog sistema, najčešće dolazi do pojave većeg broja novih mladeža ili promena na već postojećim (npr. često nakon leta dolazi do pojava belog prstena oko mladeža, tzv. halloa). Osobe koje TREBA da prokontrolišu svoje mladeže svakako su one koje često koriste solarijum, koje rade na otvorenom, koje imaju mladeže na mestima na kojima su stalno izloženi štetnim agensima, koje trpe stalni pritisak ili neku drugu traumu (ispod grudnjaka, pojasa od pantalona itd.).

Osoba neizostavno MORA da se obrati lekaru ako uoči neki od sedam znakova koji ukazuju da se mladež menja! Te promene svako može da uoči i na vreme se javi lekaru:

1. RAST mladeža u širinu ili u visinu
2. PROMENA OBLIKA iz pravilnog u nepravilni
3. PROMENA BOJE i pojava nove boje
4. PROMENA VELIČINE (kada mladeži postanu veći od 6 mm u prečniku)
5. POJAVA KRVARENJA, CURENJA ili KRUSTE (bilo šta od ovoga zahteva hitan odlazak lekaru!)
6. UPALA ili inflamacija (crvenilo oko mladeža)
7. SVRAB I BOL

Šta podrazumeva standardni pregled mladeža?

Dobro poznavanje mladeža, iskustvo i stručnost lekara preduslovi su kvalitetnog pregleda mladeža. U cilju postavljanja što preciznije dijagnoze, u praksi koristim metod kompjuterizovane dermoskopije. Dermoskopija sa visokom tačnošću omogućava razlikovanje pigmentnih od nepigmentnih kožnih lezija, kao i dobroćudnih pigmentnih lezija od melanoma. Ona je savremena, neinvazivna dijagnostička tehnika koja pruža uvid u morfološke strukture koje nisu vidljive golim okom kod pigmentnih, ali i nepigmentnih kožnih lezija, od kojih je svakako najvažnija diferencijalna dijagnoza između dobroćudnih melanocitnih lezija i melanoma! Kvalitetno postavljanje dermoskopske dijagnoze podrazumeva dugotrajno učenje i trening, ali to je jedini način za kontinuirano unapređenje dijagnostike pigmentnih lezija i melanoma.

Kako se dijagnostikuje melanom?

Postavljanje rane dijagnoze melanoma je od suštinske važnosti za pacijenta i za plastičnog hirurga! Klinička dijagnoza se uspostavlja na osnovu sedam kliničkih znakova za promene na mladežu, već opisanih ranije u tekstu, a dermoskopska na osnovu ABCD pravila dermoskopije (A – asimetrija, B – prekid ivica, C – boje, D – različite dermoskopske strukture). Potvrda dijagnoze dolazi na kraju posle ekscizije mladeža (hirurškog uklanjanja promene) i obavezne histopatološke dijagnoze!

Dr Brankica Milojević specijalista plastiče hirurgije, posebna oblast interesovanja: najsavremenije metode transplantacije kose.

Kratko u slikama

  • Video album
  • Foto album
  • Medicinske usluge
  • Transplantacija kose
  • Kontrola mladeža
  • Mladeži nisu opasni ako su pod kontrolom